måndag 26 mars 2007

Landsvägscykling-En lagsport

En sak man måste ha klart för sig för att förstå vad som händer under ett linje- eller etapplopp är att landsvägscykling är en lagsport.

Varje lag har sin taktik för att försöka vinna tävlingen. Har man en bra spurtare i laget vill man kanske att den avgörs i en klungspurt. Saknar man en bra spurtare kanske man istället försöker vinna genom en lång utbrytning eller en attack i slutet av tävlingen. Om det är ett etapplopp kan målet vara att stå som slutsegrare i detta, och då kanske den enskilda etappen inte är så intressant. Givetvis kan ett lag ha flera olika taktiska alternativ att välja mellan beroende på hur tävlingen utvecklas.

Cyklisterna i laget har olika roller att spela. Endast någon eller några har som huvuduppgift att vinna. De andra finns med för att hjälpa till på olika vis, till exempel genom att hämta vatten och annat vid lagets servicebil (som finns i karavanen bakom klungan), köra in utbrytningar, hantera utbrytningsförsök eller dra upp spurten. Vilken roll man har kan variera från tävling till tävling.

Det är mycket svårt, jag skulle nästan kunna säga omöjligt, att vinna cykeltävlingar utan uppbackning av ett lag.


Inga kommentarer: