torsdag 22 mars 2007

Vårklassiker!

Det är nu det börjar. Fram till nu har allt bara varit förberedelser. Vårklassikerna är kort och gott de stora endagsloppen som körs under en dryg månads tid från Milano-San Remo i slutet av mars till Liege-Bastogne-Liege i slutet av april. De här tävlingarna är verkliga klassiker med en historia som i ett par fall går tillbaks till sent 1800-tal.

För ett stort antal cyklister finns bland vårklassikerna en eller flera av säsongens stora höjdpunkter. Tävlingar de ser fram emot hela året och har som mål, eller åtminstone har förhoppning om, att kunna vinna någon gång under sin karriär. För oss cykelentusiaster är det som att få titta på världsmästerskapen varje vecka.

Loppens krävande karaktär gör också att det i princip aldrig är några stora överraskningar som vinner. Därmed inte sagt att det är förutsägbart. Det krävs helt enkelt att man är en mycket bra cyklist för att man ska ha tillräcklig kraft i benen för att vara med när det drar ihop sig. Hur man än vrider och vänder på det är det alltid en värdig vinnare som får kliva upp överst på prispallen i vårklassikerna.

Inga kommentarer: